NOĆ KADRA OBILJEŽENA U FERHAT-PAŠINOJ DŽAMIJI U ŽEPČU – april 2023.

NOĆ KADRA OBILJEŽENA U FERHAT-PAŠINOJ DŽAMIJI U ŽEPČU – april 2023.

U Žepču je, kako tradicija i običaji nalažu, mevludom obilježena Noć Kadra, Noć sudbine i Noć odluke. Noć bolja od hiljadu mjeseci – 27. noć mjeseca ramazana 1444.h.g., odnosno 17. 4. 2023. godine. U svim džematima MIZ Žepče, ova noć je obilježena na prigodan način, ali je u Ferhat-pašinoj džamiji realizovan centralni mevludski program za Medžlis IZ Žepče. Inače, ovo je treća posebna noć koja se obilježava mevludom u ovom džematu – 23. noć u Trzanskoj džamiji, 25. noć u Prečkoj, i večeras, 27. noć u Čaršijskoj džamiji. Posebna atmosfera je već od paljenja kandilja i nakon pucnja topa, jer, i to je već tradicija, da za 27. noć ramazana, veliki, javni iftar u Žepču priređuje porodica Maglić, i tom iftaru prisustvovali su glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić i naš gost, dekan FIN-a, dr. Mustafa Hasani. Očekivano, Ferhat-pašina džamija već od teravije je bila pretijesna i popunjena do posljednjeg mjesta, te su svi prisutni, u Allahovoj blagodati ugodnog ozračja, sa velikim saburom i pažnjom učestvovali u obilježavanju ove velike noći.

Mevludski program su izveli žepački imami, uz pomoć polaznika mekteba Žepče.

Nakon, kako su džematlije kazale, odličnog mevludskog programa, prisutnima se obratio gost-predavač, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, dr. Mustafa Hasani. Ovom prilikom govorio je o vrijednostima noći Kadra, te o načinu na koji možemo iskoristiti ovu noć i sve ono što ona pruža.

Na kraju, uz molbu dragom Bogu da uvaženog profesora nagradi za ove riječi, ostaje nada i molba Uzvišenom, da nam da snage da sve ove savjete iskoristimo u svom životu, kako bi uistinu od ove velike noći i bili bolji. Takođe, zahvaljujemo „sponzorima“ ovog mevluda, porodicama r. Irfana i Fuada Šečića, koji evo dugi niz godina priređuju mevludski program u povodu Noći Kadra u Čaršijskoj džamiji, ovdje u Žepču. Takođe, hvala i hadžiji Salihu Ridžalu koji je članove hora novčano darovao, kao i Vildani i Nerminu Džiniću koji su ih častili “slatkim programom”.

“Reci: ALLAHUMME INNEKE ‘AFUVVUN, TUHIBBUL-‘AFWE, FA’FU ANNI! “Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj koji praštaš i voliš oprost, pa mi oprosti.”

T.Irdin

CATEGORIES
Share This