NOĆ ISRA-a I MIRADŽA 2019. GODINE

NOĆ ISRA-a I MIRADŽA 2019. GODINE

U utorak, 02.04.2019. god. iza akšam namaza, u džematu Balačići obilježena noć Isra-a i Miradža. To je bila centralna manifestacija na području MIZ Žepče. Pored velikog broja prisutnih, a naročito vjernica, programu su prisustvovali glavni imam Džafer ef. Gračić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Edin Šišić kao i neke ličnosti iz kultunog i javnog života sa područja našeg medžlisa.

Predavanje o važnosti Miradža održao je gl. imam Džafer ef. U svom nadahnutom govoru dotakao se vakufa i potrebi uvakufljenja u vremenu u kojem živimo, kao i značaju vakufa kroz historiju. Ponesen atmosferom prepune džamije, glavni imam posebno je istakao uspješan rad i djelovanje Odjela za brak i porodicu i pohvalio koordinatoricu prof. Muneveru Ridžal i muallimu Amiru Mehmedović.

Nakon predavanja proučena je hatmenska dova za hatmu koju su proučile polaznice halke Kur'ana džemata Balačići. Polaznici mekteba proučili su kratka sureta uz tekbire, a dovu je proučio gl. imam Džafer ef. Gračić. Podsjećanja radi, na našem medžlisu, pri Odjelu za brak i porodicu,  halka Kur'ana aktivna je u 6 džemata, a halku predvode muallime: Munevera Ridžal, Amira Mehmedović, Munevera Jusufović, Hatka Sinanović i Nedžmija Hodžić.

Nakon dove muškarci su napustili džamiju i ustupili prostor ženama. Naime, njih oko 250 prisustvovalo je posebnom programu koji su pripremile i realizovale žene halke Kur'ana Balačići.U veoma emotivnoj i lijepoj atmosferi miradžske noći, ženama se obratila koordinatorica Odjela za brak i porodicu iskazujući svoje zadovoljstvo velikim prisustvom žena. Prisutne je upoznala sa radom i aktivnostima halke Kur'na džemata Balačići (52 polaznice). Sve polaznice halke obradovane su prigodnim poklonima.

Program je završen bogatom i raznovrsnom tradicionalnom bosanskom sofrom, za sve prisutne, koju su pripremile čllanice halke Kur'ana džemata Balačići. Zahvaljujemo se našim sponzorima i svima koji su pomogli realizaciju ovog programa na bilo koji način.

 

Džemat Balačići: 06.04.2019.g.                                          Zuhdija ef. Ridžal   

CATEGORIES
Share This