“Muhammed, poslanik mira…” u Žepču

“Muhammed, poslanik mira…” u Žepču

U okviru manifestacije “Tebi, O Allahov poslaniče…” kojom MIZ Žepče obilježava mjesec rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s., u Sali Općinskog vijeća u Žepču, 30.10. 2021. godine, upriličena je promocija knjige “Muhammed: poslanik mira usred sukoba imperija”, koju je napisao Juan Cole (Huan Kol), poznati američki historičar i stručnjak za bliskoistočne studije, a koja predstavlja vrlo zanimljiv i jedinstven pogled na životopis posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s. Prijevod na bosanski jezik uradio je mr. Mirnes Kovač, a knjigu je izdala izdavačka kuća “Kupola” Sarajevo.
Riječ je o neobičnoj siri (životopisu Muhammeda, a.s.), koja je prvenstveno namijenjena čitaocima u zapadnom svijetu. Autor je htio da Vjerovjesnika, s.a.v.s., predstavi kao mirotvorca, koji je živio u vrijeme kolosalnih sukoba između dvije ondašnje svjetske sile – Bizantskog (Istočnorimskog) i Perzijskog (Sasanidskog) carstva. Islam je religija mira, što pisac potkrepljuje kur'anskim ajetima, hadisima i detaljima iz Poslanikove biografije. Muhammed, a.s., je na sve načine pokušao da prenese poruku mira, tolerancije i ljudskog bratstva u svijetu, koji je bio izmučen konstantnim ratnim sukobima.
O knjizi je prvi govorio Izet ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići, koji je predstavio djelo kazavši da se sastoji iz Uvoda, Zaključka i sedam poglavlja: Poglavlje 1 – Svetište; Poglavlje 2 – Mir je ona; Poglavlje 3 – Zlo odbij dobrom; Poglavlje 4 – Grad Poslanika; Poglavlje 5 – Pravedni rat; Poglavlje 6 – Srce Mekke; Poglavlje 7 – Na putu mira. O svakom poglavlju Izet ef. je rekao nekoliko rečenica, a izdvojio je “MIR” kao ključni termin, ključnu kategoriju, ključnu vrijednost i ključno ime i znak ove knjige.
Poslanik, a.s., je u ovoj siri predstavljen kao realna historijska ličnost, čovjek od krvi i mesa, trgovac, svjetski putnik, misionar mira, a islam kao miroljubiva, civilizovana i tolerantna religija. Slobodno možemo reći da djelo predstavlja jedinstveni dragulj u moru islamofobičnih dezinformacija i predrasuda, koje ispunjavaju javni prostor danas u svijetu.
O knjizi je govorio i direktor izdavačke kuće “Kupola”, Mustafa Bećirović, koji je uz ovu, preporučio i još neka izdanja, a sve u cilju poboljšanja naše današnje čitalačke svijesti i opće kulture.
Prevodilac knjige, mr. Mirnes Kovač, je u svom obraćanju naveo kako sve stvari izrečene u ovoj knjizi nisu one stvari s kojima ćemo se složiti, ali da knjiga nudi još jednu perspektivu, osvjetljava još jednu dimenziju.
Moderator promocije bio je glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić.
Na kraju, uzevši sve u obzir, knjiga američkog historičara Juana Cola je djelo vrijedno čitanja, jer naglašava miroljubivu crtu islama, Kur'ana i poslaničke misije Muhammeda, a.s.
Posebna noć, vrhunska knjiga, odlični promotori, izuzetna posjećenost! MIZ Žepče se najtoplije zahvaljuje i želi svima svako dobro!
T.Ir.

 

CATEGORIES
Share This