PROUČEN MEVLUD U POVODU MUBAREK NOVE 1441. HIDŽRETSKE GODINE

PROUČEN MEVLUD U POVODU MUBAREK NOVE 1441. HIDŽRETSKE GODINE

Dolazak nove godine po Hidžri, sada 1441., već dugi niz godina, izuzetno je svečano obilježen u MIZ-e Žepče, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji. Naime, u subotu, 01. Muharrema 1441. odnosno 31.8.2019. godine, nakon podne-namaza, proučen je “novogodišnji” mevlud, čiji je organizator medžlis a sponzor Kasim i Fatima Badnjar iz Žepča. Kasim je veliki vakif našega medžlisa a sponzor ovoga mevluda je od dana kada je postavljen kamen-temeljac za obnovu čaršijske džamije, i ovo je 20. po redu mevlud čiji je pokrovitelj porodica Badnjar. Veliki broj vjernika je prisustvovao mevludu.
Kompletan mevludski program su izveli imami MIZ-e Žepče. Mevludu je kao gost prisustvovao  Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH.
Uslijedilo je obraćanje našeg gosta, koji nije krio niti emocije niti oduševljenje proučenim mevludom. Između ostalog, govorio je o Hidžri, porukama i poukama, a neke je posebno obrazložio. Inače. Ismail ef. je rado viđen gost na našem medžlisu.
Na kraju, zahvaljujemo porodici Badnjar, zatim ef. Smajloviću, te još jednom iskrene čestitke u povodu nove 1441. godine, uz molbu dragom Bogu da ih još puno dočekamo zajedno, u zdravlju i rahatluku.

                                                                                              Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This