MIZ Žepče – Održana redovna godišnja skupština

MIZ Žepče – Održana redovna godišnja skupština

Medžlis Islamske zajednice Žepče, u subotu 10. februara 2018. godine, u prostorijama Ferhat-pašine džamije u Žepču, održao je redovnu, petu u ovom sazivu, godišnju Skupštinu. Skupštini je prisustvovalo 30 od ukupno 33 delegata.  

Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo, čiji je predsjednik, Muhamed Moranjkić delegat iz džemata Žepče.

Nakon uvodnih obraćanja predsjednika Izvršnog odbora gosp. Armina Beće i glavnog imama h. Džafer ef. Gračića, koji su u svojim izlaganjima napravili presjek stanja u proteklom periodu, na sjednici Skupštine razmatran je i usvojen godišnji izvještaj o radu Izvršnog odbora za 2017. godinu sa općim smjernicama za rad u 2018. godini. 
Također, članovi Skupštine dali su saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2017. godine, završni račun za 2017. godinu i plan prihoda i rashoda za 2018. godinu.
Sjednici Skupštine prisustvovao je muftija zenički, doc. dr. Ejub ef. Dautović, te glavni imami medžlisa muftiluka zeničkog. U njihovo ime Skupštini se obratio glavni imam MIZ Maglaj, Nevres ef. Hodžić. 
U svom obraćanju muftija je čestitao i pohvalio rad Izvršnog odbora Medžlisa IZ, zahvalio se članovima Skupštine na usvajanju godišnjih izvještaja, te istaknuo posebnu odgovornost u radu svih u MIZ-e Žepče, od glavnog imama, preko administracije, predsjednika i članova IO, te članova džematskih odbora, delegata skupštine i džematlija. Kazao je kako međusobno povjerenje u ovom MIZ-e, odiše odgovornošću i funkcionalnošću, neovisnošću, kreativnošću, stručnošću kadra te kompetencijom ljudi koji rade u ovom MIZ-e. Kazao je da se može raditi na poboljšanju mekteba, organiziranju tribina, te na poboljšanju hutbi – ali za dobar rezultat, potreban je iskren nijjet. Takođe je ukazao na važnost međusobne komunikacije između muslimana s jedne, i IZ-e s druge strane. IZ-a želi čuti glas muslimana, ali i traži da muslimani čuju poruke i glas IZ-e, na čelu sa reisu-l-ulemom, jer je to kur'anski imperativ. Takođe je poručio da moramo svi zajedno raditi na odgoju, zatim, da pazimo da se u džamijama ne rješavaju politički problemi, jer za to postoje institucije gdje Bošnjaci moraju dići svoj glas. Osvrnuo se i na stalnu opasnost po porodicu i pojedinca,a to su kladionice, te naveo podatak da je za prošlu godinu, u „kocku“, na prostorima FBiH, potrošeno 1,6 milijardi KM!

Na kraju obraćanja, pohvalio je finasijsko stanje u medžlisu, ocijenivši ga domaćinskim, te preporučio da se pokuša raditi na izradi socijalne karte svake muslimanske porodice, kako bi u svakom trenutku imali stvarnu sliku naših džemata.
Po zavšetku obraćanja uručene su i zahvalnice i priznanja. Muftija je uručio zahvalnicu Muhamedu Moranjkiću iz džemata Žepče, kao posebnom aktivisti islamske zajednice i džemata Žepče, i za posebno zalaganje kao članu Skupštine MIZ Žepče, zatim, vakufnama je uručena i muftijstvu zeničkom od strane džemata Orčevići za pomoć u izgradnji džamije u ovom džematu,-vakufnamu su uručili imam džemata Orčevići i predsjednik IO MIZ Žepče, a predsjednik IO MIZ Žepče uručio je i priznanje Avdić Aširu, kao dugogodišnjem izuzetno aktivnom muteveliji džemata Ozimica.

Takođe, uručeno je i priznanje najuspješnijem muallimu za 2016./2017. godinu, imamu iz džemata Orčevići, hfz. Ahmed ef. Muhammedu – ovo priznanje uručio je glavni imam MIZ Žepče, h. Džafer ef. Gračić.  
Dovu je proučio glavni imam MIZ Zavidovići, h. Izet ef. Čamdžić.

T.Ir.

CATEGORIES
Share This