MEVLUD U STAROJ DŽAMIJI – juni 2021. godine

MEVLUD U STAROJ DŽAMIJI – juni 2021. godine

“Stara džamija” u džematu Mjestova Ravan, MZ Željezno Polje, MIZ Žepče, je evo već godinama domaćin mevludu šehidima, koji se održava u sklopu manifestacije “Dani MZ Željezno Polje”. Kao što je to već i tradicija, mevlud je izuzetno dobro posjećen od strane džematlija ovoga kraja i tako je bilo i ove 2021. godine, u subotu 05. juna nakon podne-namaza.

Prije samog mevludskog programa, na šehidskom mezarju, neposredno pored džamije, imami MIZ-e Žepče, na čelu sa glavnim imamom Gračić Džafer ef., proučili su Ja-Sin pred duše šehida tog kraja.

Zatim je uslijedilo zajedničko klanjanje podne-namaza, te mevludski program, koga su izveli imami MIZ-e Žepče. Obavezna tačka mevludskog programa je i čitanje imena svih šehida, sa područja Medžlisa IZ Žepče. Na području MIZ-e Žepče, šehidi se prozovu dva puta u toku godine, i to prvi puta u “Staroj džamiji”, na ovom mevludu, i spomenu se na mevludu za Noć Bedra , koji se održava u Žepču.

Lijep mevludski program, pratile su mnogobrojne džematlije, kao i predavanje glavnoga imama našeg medžlisa, koji je ovom prilikom govorio o tome koliko šehidi trebaju nama a ne mi šehidima. Uz molbu Uzvišenom da se šehidi “obazru” na nas, završen je mevludski program.

CATEGORIES
Share This