MEVLUD U POVODU NOVE 1442. HIDŽRETSKE GODINE

MEVLUD U POVODU NOVE 1442. HIDŽRETSKE GODINE

Dolazak nove godine po Hidžri, sada 1442., već dugi niz godina, izuzetno je svečano obilježen u MIZ-e Žepče, tačnije u Ferhat-pašinoj džamiji. Naime, u četvrtak, 01. Muharrema 1442. odnosno 20.8.2020. godine, nakon podne-namaza, proučen je “novogodišnji” mevlud, čiji je organizator medžlis a sponzor Kasim i Fatima Badnjar iz Žepča. Kasim je veliki vakif našega medžlisa a sponzor ovoga mevluda je od dana kada je postavljen kamen-temeljac za obnovu čaršijske džamije, i ovo je 21. po redu mevlud čiji je pokrovitelj porodica Badnjar. Veliki broj vjernika je, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, prisustvovao mevludu.
Kompletan mevludski program su izveli imami MIZ-e Žepče. Posebnim predavanjem prisutnima se obratio glavni imam MIZ Žepče, Džafer ef. Gračić, koji je govorio je o Hidžri, porukama i poukama, a neke je i posebno obrazložio. Posebno se osvrnuo i na “zakletvu na Akabi”.
Na kraju, zahvaljujemo porodici Badnjar, te još jednom iskrene čestitke u povodu nove 1442. godine, uz molbu dragom Bogu da ih još puno dočekamo zajedno, u zdravlju i rahatluku.

                                                                                              Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This