Mevlud u džematu Memčići

Mevlud u džematu Memčići

U petak, 16.09.2011.godine navršila se godina dana od svečanog otvaranja spomen-česme šehidima sela Memčići, džemat Mračaj, MIZ-e Žepče. Selo Memčići, polahko nestaje i danas u ovome selu živi ukupno 13 stanovnika.

Želja da se obilježi godišnjica otvaranja spomen-česme te da se prouči mevlud šehidima ovoga sela, potekla je od bivših stanovnika Memčića, a izuzetno dobro je prihvaćena i u susjednim džematima. Bez obzira na lošu putnu komunikaciju Begov Han-Memčići, mesdžid u Memčićima je bio pretijesan za sve one koji su došli i željeli prisustvovati ovoj manifestaciji, već od džume-namaza.


Naime, džumu-namaz u mesdžidu Memčići, klanjao je imam džemata Begov Han, Salih ef. Kamerić. Nakon džume, u Memčiće je pristiglo još vjernika iz Begov Hana, koji su imali organiziran prijevoz ispred begovhanskih džamija. Salih ef. pridružili su se i imami Senad ef. Mujić i Irdin ef. Tutnjić, tako da je mevludski program mogao i početi. Mevlud je praćen sa posebnom pažnjom, a sam program izveli su pomenuti imami uz pomoć vrsnih učača iz džemata Begov Han.
Mevludu su između ostalih prisustvovali h. Ćazim Huskić, član IO MIZ-e Žepče, te, predsjedavajući OV Žepče, gosp. Muhamed Jusufović. Nakon mevluda i nezaobilaznog mevludskog šerbeta, upriličen je i ručak, prije svega za članove šehidskih porodica ovoga džemata ali i za zvanice i goste mevluda.

Želja organizatora je da ovaj mevlud postane tradicionalan te da se barem jednom u godini oživi i ovo selo i mesdžid u njemu. Sudeći po ovogodišnjem odzivu, to ako Bog da i neće biti neki problem. Neka Allah dž.š. nagradi sve one koji su na bilo koji način učestvovali u organizaciji mevluda a posebno sve one koji su došli i uveličali ovu svečanost, te da šehidima Memčića podari obećanu nagradu, amin!

CATEGORIES
Share This