“JULI I SREBRENICA U ŽEPČU” – juli 2023. godine

“JULI I SREBRENICA U ŽEPČU” – juli 2023. godine

Sada već tradicionalno, 11. jula 2023. godine, na dan zajedničke dženaze u Potočarima, Srebrenica, Žepčaci su programom pod nazivom „Juli i Srebrenica u Žepču“ obilježili Dan sjećanja na Genocid u Srebrenici.

Organizator ovogodišnjeg programa bio je Medžlis islamske zajednice Žepče, a aktivnostima su koordinirali glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić i imam iz džemata Žepče, Irdin-ef. Tutnjić.

Obilježavanje je počelo otvaranjem Cvijeta Srebrenice u Srebreničkoj ulici u Žepču, zatim, klanjanjem podne-namaza u Ferhat-pašinoj džamiji, a po završetku istog, prisutni su se uputili prema Šehidskom mezarju u Gornjoj mahali gdje su imami MIZ-e Žepče proučili Ja-Sin i Fatihu za sve žrtve genocida i sve šehide.

Po povratku povorke, u 14:00 sati, na platou ispred Doma kulture, MIZ Žepče i Memorijalni centar Potočari, upriličili su posebnu izložba “Mrtvare”.

Performans je započeo intoniranjem državne himne, koju su na violini izvele Lamija Tutnjić i Denisa Fejzić, nakon čega se prisutnima obratio glavni imam Medžlisa IZ Žepče, Džafer-ef. Gračić koji se u par rečenica osvrnuo na današnje negiranje genocida i veličanje ratnog zločina.

Program je završen ajetima Kur’ana Časnog, koje je proučio Irdin-ef. Tutnjić, a onda i zajedničkom dovom za sve srebreničke šehide, šehide Žepča i sve šehide svijeta. Želimo se zahvaliti velikom broju prisutnih vjernika, građana Žepča, kao omladincima Muhamedu i Harunu Tutnjiću, Zijadu i Nadinu Osmiću, Danisu Cikotiću, Farisu Brzini i Farisu Kafedžiću, za pomoć u realizaciji današnjeg kompletnog programa, kao i za fotografije i video snimke, koje možete pregledati u galerijama na našoj FB stranici. Posebno hvala dječici i tetama iz vrtića “MUMI” Žepče, kao i korisnicima Centra za osobe sa posebnim potrebama Žepče, koji su za ovu priliku izradili posebne srebreničke bedževe i podijelili prisutnima.

T. Irdin

CATEGORIES
Share This