Izgradnja mesdžida u džematu Čole

Izgradnja mesdžida u džematu Čole

Medžlis islamske zajednice Žepče ukupno na svom području ima 12 džemata, i do sada su svi džemati, izuzev džemata Čole, imali vjerski objekat, ili džamiju ili mesdžid. Od maja ove godine, tačnije od 26. 05. 2011. godine, i džematlije Čola će imati svoj mesdžid. Na taj datum, potpisan je ugovor o izgradnji mesdžida, između MIZ-e Žepče i Human Apel International. Ugovor je potpisan u Sarajevu.

Ugovor su u ime MIZ-e Žepče, potpisali glavni imam Izet ef. Efendić i član građevinskog odbora za izgradnju mesdžida, Fejzo ef. Efendić, te direktor HAI za BiH Razi El-Munajed, dipl.ing. arh.

Zemljište za izgradnju mesdžida u Čolama uvakufila je  Medina Čolić, hanuma našeg mutevelije u Čolama, koji je preselio na ahiret prije par godina. Human Apel International će pomoći izgradnju mesdžida sa 20.000,00 KM, a MIZ-e Žepče je pripremio svu potrebnu dokumentaciju (projekat, prepis zemljišta u vlasništvo IZ-e, ) i obezbijedio kompletnu ciglu za izgradnju objekta. Odmah nakon potpisivanja ugovora, i izlaska na teren stručne službe Općine Žepče, radovi na izgradnji objekta su počeli, formiran je i građevinski odbor koga čine džematlije Čola, te imami Fejzo ef. Efendić i Dževad ef. Gračić.


Radove izvode uglavnom mještani, uz stručni nadzor Mehmeda Sinanovića iz Orčevića. Planirano je da se mesdžid završi za godinu dana, od dana potpisivanja ugovora. Naravno, sredstva koja donira HAI i ono što može MIZ-e Žepče u ovom trenutku, nisu dovoljna, te je ovo i prilika i poziv svima onima koji žele biti vakifi ovoga mesdžida, i koji žele pomoći izgradnju ove Allahove kuće, da to mogu uraditi putem žiro-računa MIZ-e Žepče, ili neka se obrate lično u MIZ-e Žepče, kako bi svoju hairli ideju i zamisao, realizirali.


                             budući izgled mesdžida u Čolama

CATEGORIES
Share This