HUMANITARCI IZ KUVAJTA U POSJETI DŽEMATU BALAČIĆI

HUMANITARCI IZ KUVAJTA U POSJETI DŽEMATU BALAČIĆI

Današnji dan, nedjelja 17.12.2023. godine, džematlije džemata Balčići dugo će pamtiti i spominjati. Prohladan i sunčan dan uljepšao je događaj, upriličen u džamiji, posvećen gostima iz Kuvajta. Naime, naš brat Reuf iz Sarajeva, trenutno radi u fondaciji “Hifz Časnog Kur'ana”, preporučio je gostima iz Kuvajta da posjete džemat Balačići. Cilj njihove posjete bila je namjera da doniraju novu zimsku odjeću i obuću učenicima školske uzrasti, polaznicima meketpske nastave. U koordinaciji imama sa roditeljima i učenicima prikupljeni su brojevi: jakni, obuće, trenerki, hlača ili suknji i proslijeđeni, te je dogovoren datum podjele odjeće. Na sastanku imama sa roditeljima, majkama učenika, dogovoreno je da gostima iz Kuvajta priredimo svečan doček začinjen bogatom trpezom domaćih jela.
Programu su prisustvovali i roditelji.
U kuvajtskoj delegaciji bilo je pet visokoobrazovanih žena i četiri muškarca, kao i naš Reuf sa dva svoja pomagača.
Program je upriličen u džamiji. Imam džemata uputio je riječi dobrodošlice i pozvao prisutne da prouče Fatihu kuvajtskom emiru šeiku Nawaf al-Ahmad al- Sabahu, koji je juče, 16.12. preselio na ahiret. Danas je bila dženaza.
Ovaj gest vidno je iznenadio i oduševio Kuvajćane…
Uslijedilo je učenje nekoliko odlomaka iz Kur'ana i nekoliko kasida na bosanskom i arapskom jeziku. Suze na licima naših gosta najbolje govore o oduševljenju i zadovoljstvu dočekom i programom. Učenice devetog razreda
gošćama su uručile bukete cvijeća a članovi džematskog odbora zahvalnice predstavnicima fondacije “Hifz Časnog Kur'ana” i timu volonterske grupe “KHAIR” iz Kuvajta.
Podjelu odjeće i obuće obavili su gosti za mušku, a gošće za žensku djecu. Na opće iznenađenje svi učenici dobili su i novčanu nagradu od 50 KM. Treba istaći da su odjeća i obuća markirani i veoma kvalitetni. Nakon podjele uslijedio je bogat ručak i kahva uz opuštajuće razgovore…
Ovim putem zahvaljujem se svima onima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta a posebno svojim džematlijkama…

Z. Ridžal/I. Tutnjić

CATEGORIES
Share This