Džemat Jastrebac i MZ Željezno Polje – zahvalnica na donaciji džematima u SAD

Džemat Jastrebac i MZ Željezno Polje – zahvalnica na donaciji džematima u SAD

Mjesna zajednica Željezno Polje, na čelu sa predsjednikom Nedimom Husičiċem, zahvaljuje se džematu Utike u Americi, “Bosnian Islamic Association of Utica”, te džematu Hamiltona u Kanadi “Bošnjački Islamski Centar Hamilton” za pomoċ u izgradnji puta u selu Jastrebac, općina Žepče. Divne i uzorite džematlije ova dva džemata u dalekoj Americi i Kanadi su sakupili donacije za put u selu Jastrebac. Džemat Utike je donirao 1,270 dolara još 6. Jula 2016. godine, čija su sredstva itekako dobro došla u izgradnji puta kroz selo i omoguċila kontinuirane radove na putu. Dok je džemat Hamiltona donirao 1,100 kanadskih dolara, od kojih je 840 KM usmjereno prema izmirenju duga za radove na putu dionice Mašiċa Voda – Krčevine, dok ċe  ostatak sredstava bit korišteno za dalje radove na putu u selu, u proljeċe 2017. Godine, uz nadu da ċe se više džemata iz dijaspore ugledati i pridružiti primjeru džemata Utike i Hamiltona.  

Mještani sela Jastrebac se žele pridružiti zahvalnici  MZ Željezno Polje, te se i oni  žele ovom prilikom, zahvaliti dobrim džematlijama džematima Utike i Hamiltona. Ujedno se zahvaljuju  uvaženoj hafizi i muallimi Saimi Memiċ iz džemata Utike, koja je organizovala donaciju ispred džemata Utike. Zatim cijenjenom imamu i vrhunskom organizovatoru, hadži Ismailu ef. Fetiċu iz džemata Hamilton u Kanadi, koji je organizovao donaciju ispred džemata Hamilton.

Mještani sela Jastrebac se nadaju da ċe se i ostali džemati dijaspore, ugledati na ova dva džemata, te da ċe i oni, po ugledu na hafizu Saimu Memiċ i imama Ismaila ef. Fetiċa, pokrenuti slične akcije i priskočiti u pomoċ ovom nejakom  i od svih zaboravljenom selu ispod planine Mahnjače u Željeznom Polju. 

Radovi na putu i oko džamije u selu Jastrebac još uvijek nisu završeni, tako da svaka finansijska pomoċ i donacija je dobro došla, kako bi se radovi na uređenju džamijskog harema i preostalog dijela  puta mogli privesti kraju iduċe godine. Želja mještana Jastrebca, da urade put i urede selo prije otvorenja džamije, koju su, ovi vrijedni i hrabri mještani, pravili deset godina.  Važno je istaći da se sve prikupljene  donacije koriste samo za neophodni material za radove na putu, dok radove na putu obavljaju mještani sela – bez ikakvih nadoknada – volonterski. Donacije možete uplatiti putem ovog linka  https://www.gofundme.com/24yg3t8  

pripremila, Aiša Purak

CATEGORIES
Share This