Druženje bugojanaca i žepčaka

Druženje bugojanaca i žepčaka

U subotu, 11.05.2013. godine, na debati u Žepču, bili su polaznici kursa islama iz Bugojna, predvođeni rukovodiocem kursa Vehid ef. Arnautom. Debata se održala u prostorijama SMŠ „Žepče“.

Gosti su nas uveli u jednu od atraktivnih tema ovog vremena „Sekte i novi religijski pokreti“. Debata je bila inicirana zbog muslimanskog društva, jer se sve veći broj mlađih osoba uključuju u sekte, a izbjegavaju pravilan put tj. put vjere. Moderator debate je bio prof. Suljo Grabus, a završnu riječ su imali Izet ef. Efendić i Vehid ef. Arnaut. 

Pri završetku debate polaznici žepačkog i bugojanskog kursa su se uputili prema šehidskoj spomen-sobi, te na šehidskom mezarju odali počast šehidima Žepča proučenom Fatihom. Nakon obilaska spomen-sobe i šehidskog mezarja, svi učesnici su imali obezbijeđen ručak u restoranu “Mala Trzna“ a zatim se klanjao podne namaz u Ferhat – pašinoj džamiji. 

Nakon obavljenog podne namaza, domaćini i gosti su uspostavljali nove prijateljske odnose obilaskom kulturnih i historijskih znamenitosti grada Žepča. Žepčaci su se ponovo pokazali kao srdačni i dobri domaćini.

Tekst pripremili polaznici kursa islama u Žepču: Samira Alić i Almir Kujadinović

CATEGORIES
Share This