Aktivnosti OMS Žepče – Vrijednost i značaj žene vjernice u lokalnoj zajednici

Aktivnosti OMS Žepče – Vrijednost i značaj žene vjernice u lokalnoj zajednici

Kroz teme koje su obrađivane: „Poštivanje drugog i drugačijeg“, „Šta je to zajedničko kod monoteističkih religija“, „Moralnost, odgoj i aktivizam u religijama“, projekat „Vrijednost i značaj žene vjernice u lokalnoj zajednici“ zaokružen je panel diskusijom na istoimenu temu.

Jučer je u poslijepodnevnim satima u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Žepče, održana pretposljednja aktivnost Odbora za međureligijsku saradnju Žepče koju isti implementira zajedno sa Međureligijskim vijećem BiH i Catholic Relief Service.

Fokus cjelokupnog projekta bio je na aktivisticama Odbora i njihovom jedinstvenom doprinosu promovisanja međureligijskog dijaloga i saradnje, miroljubivosti, tolerancije, empatičnosti i solidarnosti. Sve navedeno može se izgraditi posredstvom ispravnog poznavanja različitih kultura, tradicija, običaja i vjerovanja. Svrha projekta i bila je međusobno upoznavanje kako bi se uvidjela snaga žene vjernice.

Jasan primjer vrijednosti i značaja žena vjernica u današnjem vremenu, a koje mogu umnogome doprinijeti vidljivim promjenama u lokalnim zajednicama,  jeste održavanje prvog Kongresa žena vjernica 2015. godine i drugog 2018. godine. Cilj prvog Kongresa bilo je donošenje Deklaracije o  angažmanu vjernica u izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog. Deklaracija je prethodila izglasavanju zajedničke Platforme za mir Mreže vjernica  koja je vodilja aktivisticama Odbora u djelovanju na jačanju interkonfesionalnog dijaloga.

„Kroz ovakva druženja razmjena iskustava je od iznimne važnosti i ono kao takvo treba biti preneseno u sve naše zajednice na koje možemo utjecati kroz ono što radimo.“

„Odgajanjem mladih, ali preodgajanjem samih sebe stvaramo dobru atmosferu za međureligijsku komunikaciju.“

„Trebamo živjeti i djelima pokazivati ono što propovijedamo.“

„Vrijednost žene vjernice u društvu pokazuje se kroz aktivizam i društveno koristan rad u zajednici u kojoj živimo“, samo su neki od zaključaka sa druženja.

Prof. Pehar jedna od predavačica na drugom Kongresu, o kojem se razgovaralo na jučerašnjem druženju, rekla je da je prenošenje znanja od srca ono znanje koje se upamti, a duša je ono najljepše u nama, ono što je božansko, i duša nema ni vjeru, ni religiju ni naciju. Sažmimo vjeru u jednoj od najvažnijih božjih poruka ‘Ne čini drugom ono što ne želiš sebi’. 

Univerzalna poruka svih našh druženja jeste da ne smijemo dopustiti da nas različitosti razdvajaju, nego da gradimo mostove  svojim sličnostima.

Anesa Džinić-Odobašić

CATEGORIES
Share This