Aktivnosti Odjela za brak i porodicu – Saliha i Mehmed Delić su gosti Uzvišenog!

Aktivnosti Odjela za brak i porodicu – Saliha i Mehmed Delić su gosti Uzvišenog!

Na samom pragu “Noći želja” – Lejletu-r-regaiba, kada svjedočimo da “čovjek snuje a Bog određuje” – s ponosom donosimo lijepu priču, ispunjenje želje naše Salihe i Mehmeda Delić iz Delića, džemat Biljevina, MIZ Žepče. Dani u kojima se nalazimo su prilika da se krene u potragu za dubljom vezom s Bogom i osnaži svoj duh na putu sunneta Božijeg miljenika Muhammeda, a.s. Imajući na umu da je dova ili molba Allahu, dž.š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje, nepropuštajmo da u svakoj noći, a u mubarek noćima posebno, dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket. Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i ravnotežu između duhovnog i materijalnog. Čovjeka treba uputiti dovi, kao vidu svakodnevne veze s njegovim Stvoriteljem, od jutarnjeg buđenja do večernjeg lijeganja; da dovom čisti svoju dušu i istraje na Allahovom putu. Uputi dovu, uzdaj se u Uzvišenog – nadaj se dobru ! Svoje najglasnije i najskrovitije želje predajmo Utočištu – Gospodaru svjetova. I ova priča je upravo to. Ovu devetu januarsku noć u 2024. godini, pamtit će naši hrabri, Saliha i Mehmed. Na poklon su dobili putovanje na UMRU.
Ideja o ovom poklonu rodila se početkom decembra sada već prošle 2023. godine, kada se našom domovinom, ali i svijetom proširila vijest o humanom gestu ove hairli hanume.
Saliha je, nakon niza teških porodičnih iskušenja, svojoj snahi donirala bubreg, a sva ta dešavanja, potakla su koordinatorice Halki Kur’ana džemata MIZ Žepče, da im se ispuni dunjalučka želja (koju su slučajno kazali) – njenog muža i nje.
Njihova želja je sigurno želja svakog mu’mina na ovoj Kugli, a to je odlazak i posjeta najsvetijim i najljepšim mjestima na dunjaluku, časnoj Medini i Meki.
Aktivistice Odjela za brak i porodicu MIZ Žepče, članice pomenutih Halki, sa koordinatoricama, uspjele su prikupiti novac i ako Bog da, realizovati ovu ideju – ideju iz najiskrenijeg nijjeta.
Ova hrabra hanuma živi i radi isključivo u ime Allaha Uzvišenog i za Njegovo zadovoljstvo.
Njene misli i prioriteti su uvijek bili usmjereni na očuvanje svoje porodice, uprkos teškoćama i iskušenjima s kojima se suočavala.
Ona je brižna majka četvero djece, koja je iskušana i gubitkom sina u nedavnoj saobraćajnoj nesreći, Allahovom odredbom.
Herojina sa iskrenim namjerama kakvu nije lahko vidjeti i pronaći danas, predana svome Stvoritelju i aktivna članica zajednice, odrekla se i odriče se mnogih vlastitih užitaka na uštrb drugih, svog muža, djece, snaha, prijatelja…
Zahvalna na Allahovim blagodatima, voli prirodu i Njegove darove, te se godinama, zajedno sa svojim Mehmedom, bavi proizvodnjom domaćih sokova, džemova i ostalih halal proizvoda. Poznati su kao brend ,,HABAB“.
Ne žaleći ni dio svog tijela, nije se ni sekunde dvoumila niti predala, nakon što joj je doktor prilikom prvog pokušaja transplantacije bubrega rekao “da ga ne može donirati zbog viška kilograma koje je imala”. Obećala je sebi i doktoru da će smršati, i u tome je uspjela.
Ova hanuma, herojina današnjice, primjer je svima nama, sljedbenicima Ummeta.
U njenom pogledu i riječima, skriven je ahlak koji nas uči skromnosti, pristupu životu, a tek hidžab i upornost kojom se ukrasila, su urnek za žene.
Ona, Saliha i njen strpljivi muž, zaslužili su ovo mubarek putovanje.
Svima koji su učestvovali u ovom hairli djelu, i u akciji koja je trajala samo mjesec dana, želimo da Gospodar namiri iz svoje neizmjerne riznice, onako kako je On i obećao:
مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا ۖ ….
“Ko uradi dobro djelo biće deseterostruko za njega nagrađen …” (Kur'an)
Saliha i Mehmed put Medine i Meke putuju već početkom februara, a mi im želimo hairli i mubarek umru – uz molbu da nas se sjete na svetim mjestima!

Skromne poklone kao i potvrdu o uplati Umre, uručili su sekretar MIZ Žepče, Amira Mehmedović, glavni imam MIZ Žepče, Džafer-ef. Gračić, predsjednik IO MIZ Žepče Edin Šišić, koordinator Odjela za brak i porodicu MIZ Žepče Munevera Ridžal, koordinator Mreže mladih MIZ Žepče Irdin-ef. Tutnjić, kao i voditelj Halke Kur'ana u Delićima, Amina Hodžić.

T.Irdin

CATEGORIES
Share This