Obraćanje predsjednika IO MIZ Žepče na godišnjoj skupštini – februar 2019. godine

Obraćanje predsjednika IO MIZ Žepče na godišnjoj skupštini – februar 2019. godine

Predsjedavajući Skupštine sa radnim predsjedništvom, uvaženi muftija zenički doc.dr. Ejub ef. Dautović, glavni imamu MIZ Žepče prof. Džafer ef. Gračić, članovi IO MIZ Žepče, glavni imami Muftijstva zeničkog, rukovodioci službi Muftijstva zeničkog, Izet ef. Efendić, saborniče Mustafa Čaušević, imami, delegati Skupštine MIZ Žepče, dragi gosti,    

Esselamualejkum !

Pored mnogobrojnih obraćanja koja sam imao do sada i pred puno više ljudi, međutim ovo današnje obraćanje za mene predstavlja do sada najveću čast i zadovoljstvo.

Zahvaljujem se delegatima Skupštine medžlisa u svoje i u ime izabranih članova IO na ukazanom povjerenju da vodimo naš Medžlis u naredne 4 godine.

Generalno, islamska zajednica je najvažnija intitucija oko koje se mi Bošnjaci – muslimani moramo okupljati i davati svoj maximum da bi ona funkcionisala na najbolji mogući način.

 

Vjera traži od muslimana da ne živi samo za sebe nego da vodi računa o problemima i interesima drugih, naročito vjernika.

Razilaženje u mišljenju je dio ljudske prirode ali te razlike u mišljenjima ne smiju narušavati zajedništvo muslimana, ne smiju izazvati mržnju u duši.

Trebamo se truditi da budemo jedinstveni, kompaktni i nepodijeljeni ako mislimo dobro muslimanima i islamskoj zajednici u cjelini.

Iskrena pripadnost islamu je istovremeno milost i velika odgovornost, a dužnost svakog muslimana je da učestvuje u izgradnji zajednice uvažavajući svakog njenog pojedinca.

Naša je obaveza i dužnost da zajednički radimo na objedinjavanju razasute snage, da usmjerimo neiskorištenu energiju, da se mobiliziramo u organizirani front koji će pomoći da jedinstveno nastupamo u jačanju naše islamske zajednice.

Neizmjerne su blagodati zajednice i džemata a prije svega to je vjera koja daje trajnu snagu, mir, sigurnost, zadovoljstvo, ljubav i povjerenje.

Razjedinjeni muslimani rasipaju ogromnu energiju i gube materijalne, finansijske i druge resurse, zbog nejedinstva propadaju  mnoge mogućnosti za poboljšanje njihog političkog, ekonomskog, obrazovnog, kulturnog i svakog drugog stanja.Tako razjedinjeni postajemo lahak plijen svojih neprijatelja.

I zato možemo i moramo svakodnevno raditi za naše muslimansko jedinstvo.

 

Rad izvršnog odbora

 Protokol

Svu pismenu korespodenciju MIZ-e Žepče proveli smo uredno i na propisan način. Medžlis IZ-e Žepče je uredno sprovodio sve odluke viših organa, kao i akcije pomoći koje su bile organizovane od strane Rijaseta

 

Održane sjednice IO-a MIZ-e Žepče

U toku 2018.godine Izvršni odbor MIZ-e Žepče održao je sedam sjednica.

Predmeti razgovora su uglavnom bili usmjereni na permanentno nastojanje obezbijeđenja što optimalnijih uslova za rad i funkcionisanje naših džemata.

 

Vakuf  i uvakufljenja

U protekloj godini nismo imali novih uvakufljenja, a od objekata, podignuta je srušena vakufska kuća u džematu Žepče, koja još nije završena. U džematu Begov Han, naselje Begovina kupljeno je zemljište za izgradnju mesdžida, čija je namjena obavljanje mektebske nastave.

Vjerski objekti

Na području MIZ-e Žepče ima ukupno 37 objekata, od toga je 15 džamija, 10 mesdžida, 9 vakufskih kuća i 4 gasulhane kao zasebni objekti.

Trzanska-Alibegova džamija u Žepču i vakufska kuća su još u izgradnji. Sama džamija, je u ramazanu 2017.godine, djelimično počela s radom (teravije, vjenčanja, džume, tribine, predavanja).

Džamija u Jastrebcu je završena i svečano otvorena 04.08.2018. godine.

Džemat Mjestova Ravan priveo je kraju radove na proširenju džamije i uređenju harema. Tim povodom održana je i prigodna svečanost. Radi se na izgradnji šadrvana u dvorištu džamije.

U džematu Biljevina, nastavljeni su započeti radovi na rekonstrukciji i proširenju džamije i harema.

U toku su pripreme za izgradnju mesdžida „Begovina“, džemat Begov Han.

Značajno je napomenuti da su svi naši objekti uglavnom snabdjeveni centralnim grijanjem.

 

Kadrovska struktura uposlenih

U medžlisu IZ-e Žepče trenutno su popunjena sva radna mjesta. Ukupno je stalno zaposlenih 12 imama i jedna muallima. Četiri imama su u honorarnom radnom odnosu.

U ovoj godinini pokušat ćemo uraditi djelomičnu reorganizaciju džemata kako bi medžlis bolje funkcionisao.Isto tako radimo na izradi prijedloga pravilnika o radu uposlenih u medžlisu i sistematizaciji radnih mjesta.

 

Članarina

Četrnaesta je godina od kako smo uveli jedinstvenu članarinu i ona je u potpunosti zaživjela, na što smo ponosni, jer mnogi, kako džemati tako i medžlisi, ni dan-danas nisu to uradili. Rezultati ukupljanja članarine se poboljšavaju svake godine. Sistem besplatne usluge dženaze primjenjuje se evo već deset godina. Članarina je osnovni izvor finansiranja svih naših obaveza, pa joj se mora posvetiti posebna pažnja. Svi članovi džematskih odbora, mutevelije, a posebno imami i blagajnici, moraju tokom cijele godine raditi na ovoj aktivnosti. I pored određenih slabosti i nedovoljnih aktivnosti, članarina hvala Bogu funkcioniše dobro. Kako sada stvari stoje, mi uspijevamo servisirati sve naše troškove i učiniti da zajednica nesmetano funkcioniše.

Nažalost iz tabele koja slijedi vidjet ćemo da imamo veliki broj naših članova koji su zanemarili svoju obavezu, a takođe ima veliki broj onih koji uopće nisu članovi zajednice.

Pogrebne djelatnosti

Medžlis IZ-e Žepče, o čemu smo već izvijestili, omogućio je svim svojim redovnim članovima besplatnu uslugu dženaze, koja podrazumijeva svu pogrebnu opremu (tabut, daske, ćefine), gasuljenje, klanjanje dženaze, učenje na kaburu, učenje salle i posmrtne oglase. Od ove usluge, izuzeti su oni članovi koji su dužni članarinu 18 i više mjeseci. Takvi članovi plaćaju punu cijenu usluge dženaze.

U 2018. godini, imali smo 81 dženazu na području medžlisa. Smatramo da su naši članovi zadovoljni sa uslugama koje imaju u okviru svoje članarine. Mi se svakako trudimo da sa svoje strane pružimo maksimum.

Plan  rada za 2019. godinu

U tekućoj 2019.godini nastojat ćemo okončati neke započete projekte ali i početi nove. U narednom tekstu osvrnut ćemo se konkretno na šta mislimo.

Smjernice za rad u tekućoj godini iz domena navedenih aktivnosti;

 

  1. Administrativno-pravna služba će svakodnevno nastaviti sa svojim aktivnostima, kao i do sada. Posjedujemo kompletnu evidenciju našeg članstva, koja se stalno ažurira.

Služba će svakodnevno pratiti normativne akte Rijaseta i viših organa i iste provoditi i primjenjivati. IO MIZ-e Žepče će održavati redovne i vanredne sjednice, pratiti sve aktivnosti u džematima i shodno tome tražiti određena rješenja za normalno funkcionisanje svih džemata, kao i medžlisa u cjelini.

  1. Na planu vakufa i uvakufljenja IO MIZ-e Žepče će preduzeti sve potrebne mjere, kako bi se zasađene parcele održavale.

Kada su u pitanju i neka nova uvakufljenja, poduzimamo sve što je do MIZ-e da taj posao, posao uvakufljenja, bude što lakši i u skladu sa posljednjom Odlukom Rijaseta IZ-e u BiH i Vakufske direkcije o načinu uvakufljenja.

Na planu podizanja i održavanja infrastrukture, radićemo uglavnom na započetim objektima koje smo ranije napomenuli. Nastaviti sa započetim radovima na proširenju džamije u Biljevini, završavati radove na Alibegovoj-Trzanskoj džamiji i vakufskoj kući u džematu Žepče. Nastavljene su aktivnosti oko pripreme dokumentacije za gradnju mekteba i pratećih objekata u haremu gradske Ferhat-pašine džamije u Žepču.

 

  1. Članarina funkcioniše u svim svojim potrebnim okvirima. Zajedno sa džematskim odborima, blagajnicima i predsjednicima džematskih odbora (mutevelijama), radićemo na poboljšanju naplate članarine i evidentiranju novih članova. Problem koji je evidentan od ranijih godina, koji kaže da, ako bi uspjeli naplatiti 20-30% ukupnog dugovanja po osnovu članarine, najveći dio problema finansijske naravi bio bi riješen. S tim u vezi, planiramo isključenim (koji duguju 5 i više godina) i neredovnim članovima (koji duguju više od 18 mjeseci do 5 godina), poslati pismene obavijesti, u cilju informisanja istih o njihovom stanju, kada je u pitanju članstvo u IZ-i.                                                                                                       

 

                                                                                                               PREDSJEDNIK IO MIZ Žepče

                                                                                                                          Šišić Edin

CATEGORIES
Share This