MEVLUDSKIM PROGRAMOM OZVANIČEN ZAVRŠETAK RADOVA NA MESDŽIDU U BRIŽĐU

MEVLUDSKIM PROGRAMOM OZVANIČEN ZAVRŠETAK RADOVA NA MESDŽIDU U BRIŽĐU

U prisustvu velikog broja džematlija Brižđa, džemata Željeznog Polja, ali i sa područja MIZ-e Žepče, u nedjelju, 29. septembra 2024. godine, svečano je “otvoren” mesdžid u džematu Brižđe. Posebnim mevludskim programom, u danima mevluda i u sklopu manifestacije “Tebi, O Allahov Poslaniče”, kojom MIZ-e Žepče obilježava rebiul-evvel, zvanično su završeni radovi na rekonstrukciji/izgradnji mesdžida u Brižđu. Da je u pitanju poseban dan za ove vrijedne džematlije, vidjelo se na samom ulazu u džemat, gdje su vrijedni redari usmjeravali i regulisali saobraćaj, dočekivali goste, uz posebne selame i izraze dobrodošlice.

Mevludskoj svečanosti su prisustvovali imami MIZ-e Žepče sa glavnim imamom Džafer-ef. Gračićem, penzionisani imami, te izaslanik muftije zeničkog, glavni imam MIZ-e Zenica, mr. Sumedin-ef. Kobilica.

Kompletan mevludski program, izveli su imami MIZ-e Žepče, a prisutnima se prije svih, obratio imam ovog džemata Jakub-ef. Hadžić, koji je ukazao na važnost današnje svečanosti, i koji je govorio o pojedinostima oko izgradnje ovog objekta. Iznio je konkretne podatke i cifre, kazavši da je u ovaj objekat uloženo preko 260.000,00 KM, za nepune dvije godine, koliko su trajali radovi. Čestitao je džematlijama i džematu na posebno iskazanom povjerenju, trudu , razumijevanju, i na kraju, na prelijepom mesdžidu. Kazao je, da su džematlije Brižđa, Građevinski i Džematski odbor, prikupljajući sredstva za izgradnju “nudili priliku da se svako ko želi, ugradi u ovo hairli djelo”.

Vjernicima se zatim obratio i glavni imam Medžlisa Žepče Džafer-ef. Gračić, koji je govorio o važnosti džamije kao institucije, o važnosti džemata, zajedništva, te pozvao vjernike da na sljedeće općinske izbore izađu i glasaju. To je dužnost i obaveza svih nas. Najavio je i gosta-predavača, izaslanika muftije zeničkog, glavnog imama MIZ-e Zenica, mr. Sumedin-ef. Kobilicu, koji je džematlijama prenio selame i čestitke muftije, ali i sam je čestitao na velikom i hairli završenom poslu, u ovom malom džematu. Između ostalog, Sumedin-ef. je govorio o “davanju od sebe za sebe, te o onima koji žele da Allahu dž.š. daju zajam…”. Čestitao je vakifima. Govorio je “o Allahu dž.š. kao apsolutnom Vladaru i poretku koji je Uzvišeni uspostavio… u svemu tome, Allah Uzvišeni je ostavio nešto za sebe na Zemlji – to su džamije – one su Allahove kuće”. Zato su hizmećari džamija i vakifi, posebni i vrijedni ljudi.

Takođe je posebno govorio i o Poslaniku Muhammedu a.s. jer su dani rebiul-evvela. Spomenuo je odnose Habila i Kabila, te odnose Musaa a.s. i Haruna a.s. , u svjetlu bratskih odnosa – odnosa koji nama danas nedostaju. Spomenuo je i sunnet Poslanikov, koji nam takođe nedostaje – institucionalnost ! Poslanik je propisao INSTITUCIJU, i držao pod kontrolom kompletnu zajednicu. Poručio je da “ako želimo budućnost, moramo se držati INSTITUCIJA”.

Sve u svemu, predivan dan, vrhunska organizacija, izuzetna posjeta i atmosfera. Zahvaljujemo i čestitamo još jednom Građevinskom i Džematskom odboru, imamu džemata, vakifima, dobrotvorima, uz dovu Uzvišenom da ovaj mesdžid bude institucija koja će okupljati džematlije u dobru do sudnjega dana.

Današnja svečanost i mevlud bili su trenutak velike radosti za sve džematlije ovoga džemata, koji su se posebno potrudili da svi oni koji su došli na ovu svečanost, osjećaju toplinu srca, avlija i kuća, te da iz Brižđa ponesu najljepše uspomene.

Ovdje donosimo i spisak vakifa i dobrotvora kojima su u posebnom dijelu mevludskog programa uručene vakufname i zahvalnice.

1. Ahmić Hasan

2. Ahmić Hidajeta

3. Ahmić Mirnes

4. Ahmić Rašida

5. Ahmić Zijad

6. Ahmić (Edin) Hidajet

7. Ahmić (Halil) Husein

8. Ahmić (Husein) Senad

9. Ahmić (Ibro) Husein

10. Ahmić (Sulejman) Muhamed

11. Ahmić Adel

12. Ahmić Ahmed

13. Ahmić Aiša

14. Ahmić Alem i Lemana

15. Ahmić Alija

16. Ahmić Amer

17. Ahmić Edhem

18. Ahmić Edin

19. Ahmić Edin i Adel za rah. oca Sulju

20. Ahmić Elvedin

21. Ahmić Himzo i Hidajeta

22. Ahmić Husein-Huska

23. Ahmić Remiz

24. Ahmić Salem

25. Ahmić Seid

26. Ahmić Sejfo

27. Ahmić Senaid

28. Ahmić Sulejman

29. Ahmić Sulejman za rah.suprugu Aišu

30. Badnjar Ćamil

31. Bećirović Alija za roditelje rah.Ibrahima i Džemilu

32. Bećirović Muhamed za roditelje rah. Šerifa i Bidu

33. Bećirović Suljo

34. Begić Ismet “ALMY”

35. Bronja Nezir- Nesko

36. Čizmić Džemo za rah. majku Saimu

37. Čizmić Fikreta za rah. majku Šerifu

38. Derlić Sedžida

39. Derlić Ezib

40. Efendić Besim i Sabahudim za rah. Zlatu

41. Fejzić Hidajet

42. Fejzić Hasib i Fatima

43. Gazić Hidajet i Amira

44. Gazić Džafer i Uma

45. Gazić Mujaga

46. Hadžić Jakub ef.

47. Husičić Muhamed

48. Husičić Nihad i Arnesa

49. Husičić Nijaz

50. Husičić Rezija

51. Husičić Hazim

52. Kendić Dzemka

53. Kendić Mirsada

54. Kendić Zlatka

55. Kendić Zulka

56. Kendić Samir

57. Mašić Admir

58. Mašić Sabit i Zumra

59. Meškić Derviša sa porodicom

60. Mollaoglu Abdulkadir

61. Mujetekić Huso

62. Mujetekić Salih

63. Mujić Muhamed i Emina

64. Murtić Mirnes

65. Nadžak Fahrudin i Zulejha

66. Nadžak Salih

67. Porodica za rah. Aliju Tutnjić

68. Porodica za rah. Tutnjić Šerifa i Ajku

69. Selimagić dr. Amir i Džemka

70. Sinanović Hazim

71. Sinanović Kadira

72. Sinanović Muhamed

73. Sinanović Salih

74. Sinanović Salih za rah. majku Džemku

75. Sinanović Salih za rah. oca Nedžiba

76. Sinanović Husein i Hazba

77. Šišić Salih

78. Softić Elvedin i Elma

79. Tutnjić Amir

80. Tutnjić Đulba

81. Tutnjić Ekrem

82. Tutnjić Emir

83. Tutnjić Ernad

84. Tutnjić Fikret

85. Tutnjić Haso

86. Tutnjić Hilmo

87. Tutnjić Ibrahim

88. Tutnjić Sabina

89. Tutnjić Zulfo i Sifeta

T. Irdin

CATEGORIES
Share This