7. MAJ – “DAN DŽAMIJA” NA PODRUČJU MIZ ŽEPČE – Maj 2021. godine

7. MAJ – “DAN DŽAMIJA” NA PODRUČJU MIZ ŽEPČE – Maj 2021. godine

U Bosni i Hercegovini, Islamska zajednica obilježava 7.maj – obilježava ga kao Dan džamija. Sjećanje je to na noć 6./7. maj 1993. godine, noć sa četvrtka na petak, kada je minirana i srušena Ferhadija džamija u Banjaluci. Dan džamija – 7. maj, simbolički obilježava stradanje i rušenje još oko 1000 bosansko-hercegovačkih džamija, zločinački ubijanih i uništavanih tokom posljednje agresije na BiH. Statistika i podaci kažu da je u BiH, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu uništeno 614 bosanskih džamija, dok je 307 džamija u velikoj mjeri oštećeno. Zbirom ova dva broja dolazimo do podatka da je 921 džamija u Bosni i Hercegovini bila metom agresorskih dejstava, što je više od 80 % džamija koje su u Bosni i Hercegovini postojale prije agresije.

Najveći broj ovih džamija uništavan je postavljanjem razornih eksplozivnih naprava,  spaljivanjem ili ispaljivanjem artiljerijskih granata, nakon čega su njihovi ostaci odvoženi na razne deponije.

Pored uništavanja džamija agresori su uništili veliki broj i drugih vjerskih objekata. Uništeno je i oštećeno 259 mesdžida, zatim 87 mekteba, 9 tekija, 37 turbeta, a 7 je u velikoj mjeri oštećeno. U potpunosti je uništeno 405 vakufskih objekata različite namjene, dok je 149 takvih objekata oštećeno u velikoj mjeri.

Na našu žalost, područje koje danas pokriva Medžlis islamske zajednice Žepče, dio je ove statistike, džemati koji su bili isključivo pod vojnom i civilnom vlašću HVO, u periodu od 1993. – 1995. godine. U džematima Žepče, Ozimica i Vitlaci, uništeni su svi objekti Islamske zajednice i tadašnja arhiva. Fotografijama naših uništenih objekata sa informacijama o stradanjima, i ovim tekstom, MIZ Žepče učestvuje u obilježavanju Dana džamija evo i ove 2021. godine. Da se ne zaboravi i ne ponovi. Takođe, ove godine, u izdanju Mreže mladih MIZ Žepče, svjetlo dana je ugledala knjižica – brošura, tekst autora Izet ef. Efendića, pod naslovom “Islamska zajednica u Žepču u periodu 1458.-2008. godine”, rad koji je autor predočio na naučnom skupu u Žepču, 2008. godine, a u povodu 550. godišnjice Žepča. Rad, između ostalog, sadrži upravo podatke i fotografije koje se tiču dešavanja u Žepču 1993.-1995. godine, a vezano za Islamsku zajednicu. I izdavanjem ove knjižice, MIZ Žepče želi da učestvuje u obilježavanju ovogodišnjeg Dana džamija.

Još jedan naš objekat, stradao je u ovom mjesecu, mjesecu maju, kada se obilježava Dan džamija. Mesdžid u džematu Čole. On je stradao, Allahovom voljom i odredbom, 15. maja 2014. godine, kada su naš kraj pogodile poplave i klizišta. Stradao je tako što je kompletna lokacija/parcela i objekat prenešen vodom i nasipom na sasvim drugo mjesto, stotinjak metara dalje od mjesta gdje je mesdžid prvobitno sagrađen. Ove godine, a u okviru obilježavanja Dana džamija, mjesto gdje je nekada bio pomenuti mesdžid, u organizaciji Mreže mladih MIZ Žepče, skromno će se obilježiti, panoom, kao podsjetnik na te dane.

Koordinator Mreže mladih MIZ Žepče, Irdin ef. Tutnjić

CATEGORIES
Share This