17.noć Ramazana u Žepču 1432./2011.godine

17.noć Ramazana u Žepču 1432./2011.godine

Ferhat-pašina džamija je bila pretijesna da primi sve vjernike koji su došli na jaciju i teraviju te da prisustvuju mevludu u povodu mubarek noći Lejletul-Bedr, Ramazana 1432.h.g. Prema tradiciji od nekoliko desetina godina, mevlud priređuje porodica Šečić, h. Nasiha hanuma sa svojom djecom.
Program obilježavanja mubarek večeri počeo je malo neobično za ove prilike i veoma svečano. Bilo je to i svojevrsno iznenađenje večeri. Naime, h. Nasiha hanuma je upravo završila proces uvakufljavanja jedne svoje parcele u naselju Radovlje, površine 7 dunuma. Zbog toga je mevludski program i počeo dodjelom vakufname h. Nasiha hanumi. Vakufnamu je uručio lično šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ-e u BiH, mr. Muharem ef. Omerdić. koji je bio i gost predavač na mevludu. Muharem ef. je čestitao h. Nasiha hanumi i zamolio uzvišenog Allaha da joj to upiše i primi kao njeno trajno dobro djelo, te kazao i to, da je h. Nasiha hanuma, ovim vakufom, na neki način kupila sebi mjesto u džennetu. H. Nasiha hanuma je vakufnamu primila u pratnji svog unuka Ensara.
Ovim vakufom, h. Nasiha hanuma postala je peti vakif u džematu Žepče, nakon rahm. h. Mujetekić Huseina, zatim rahm. h. Sabita Murtića i njegove hanume, te Drinjak h. emire r. Bešlagić, koji su do sada uvakufili svoje velike parcele.

Mevludski program nastavljen je izvođenjem ilahija i kasida, te učenjem odlomaka iz mevluda u izvedbi hora MIZ-e Žepče. U toku programa, podijeljeni su i sokovi za osvježenje te skromne hedije, koje pripremi  Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Žepče "Zambak". "Zambak" je suorganizator ovoga mevluda od prestanka agresije na našu domovinu.

Uslijedilo je obraćanje Muharem ef., koji se u svom govoru osvrnuo na vrijednosti Bedra i bitke koja se dogodila. Takođe, spomenuo je i šehide Bedra i uspostavio paralelu sa šehidima našega Medžlisa, jer je i sastavni dio mevludskog programa čitanje imena svih šehida naše općine.

Bez obzira na veliku vrućinu u džamiji i na činjenicu da je mevlud trajao do iza pola noći, prisutni su sa velikom pažnjom slušali pradavanje Muharem ef. te poruke koje je uputio.

Na kraju je ostalo samo da zamolimo uzvišenog Boga, da nam naš ibedet primi u ovom velikom mjesecu i u ovoj velikoj noći. Amin!

 

CATEGORIES
Share This