11. juli 2021. godine – MIZ Žepče

11. juli 2021. godine – MIZ Žepče

Sada već tradicionalno, 11. jula 2021. godine, na dan zajedničke dženaze u Potočarima, Srebrenica, Žepčaci su programom pod nazivom „Cvijet Srebrenice“ obilježili Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Organizator ovogodišnjeg programa bio je Medžlis islamske zajednice Žepče, dok je kao i prethodnih godina koordinatorica projekta Dijana Smajlović.

Obilježavanje je počelo klanjanjem podne-namaza u Ferhat-pašinoj džamiji, a po završetku istog, prisutni su se uputili prema Šehidskom mezarju u Gornjoj mahali gdje su imami MIZ-e Žepče proučili Ja-Sin i Fatihu za sve žrtve genocida i sve šehide. Imami su predali i proučili dovu za dvije hatme koju su proučene pred duše šehida, kao i preko 2500 proučenih sura Ja-Sin, koje su proučili aktivisti Odjela za brak i porodicu MIZ Žepče, a za ovu priliku, svaki šehidski mezar bio je obilježen državnom i zastavicom Armije RBiH, koje je pripremila Mreža mladih MIZ Žepče.  

Po povratku povorke, u 14:00 sati, na platou ispred Doma kulture upriličen je performans koji je izveden na tematiku “Svadba nišana”, kao još jedno sjećanje svim generacijama da se zlo i genocid više nikada i nigdje ne smiju ponoviti.

Performans je započeo “Srebreničkim infernom” koji su izvele članice ženskog hora MIZ-e Žepče uz prigodnu koreografiju mlade žepačke umjetnice Vanese Karso, nakon čega se svim prisutnim obratio glavni imam Medžlisa IZ Žepče, Džafer-ef. Gračić koji je u par rečenica podsjetio na “Štokholmski sindrom, emocionalna veza i identifikacija sa agresorom, tj. osvrnuo se na današnje negiranje genocida i veličanje ratnog zločina.

Program je završen zajedničkom dovom za sve srebreničke šehide, šehide Žepča i sve šehide svijeta.

Ovogodišnju scenografiju za performans ispred Doma kulture izradili su Esad i Suada Maglić, a samo postavljanje pomogli su Nadin Osmić, Sakib Kendić, Benjamin Tutnjić.

Video i fotografije možete vidjeti na sljedećim linkovima:

https://fb.watch/v/2KnzHRAB_/

https://www.facebook.com/zepcebaportal/posts/2758751824365466

https://www.facebook.com/zepcebaportal/photos/pcb.2758751824365466/2758737324366916

 

zepce.ba/T.Ir.

CATEGORIES
Share This