SJ Financial II - шаблон joomla Форекс

wrapper

Najnovije

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepče, nakon podne-namaza u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču, 13.11.2021. godine uručio je 44 stipendije iz Fonda za stipendiranje nadarenih i socijalno-ugroženih učenika i studenata s područja ovog medžlisa. Na svečanosti 23. dodjele stipendija u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču, ove godine, uručeno je 31.000 KM.

Dodjeli stipendija prisustvovali su muftija zenički, hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić, članovi i predsjednik Izvršnog odbora (IO) MIZ Žepče Edin Šišić, te većina imama ovog medžlisa.

Muftija Dizdarević je današnju svečanost dodjele stipendija srednjoškolcima i studentima ocijenio kao izraz opredjeljenja Islamske zajednice da doprinosi tamo gdje je najpotrebnije, pored svoje osnovne misije, komuniciranja vjere islama.

- Današnja svečanost posvjedočuje opredjeljenje IZ da studentima i učenicima olakša njihovo školovanje i tako pokaže da vrednujemo znanje, trud i rad naših učenika i učenica, te da umrežavanjem onih koji žele da pomognu s onima kojima je pomoć potrebna doprinosimo kvalitetu života u društvu - rekao je muftija.

Učenicima i studentima je poručio da vrednovanje pojedinca zavisi isključivo od njegovog truda.

- Allah dž.š. hoće da se mjerimo isključivo prema onome što ovisi od nas, što je rezultat našeg truda, a to je, prije i iznad svega, znanje. Društvo i zajednica ulažu u vas, i na taj način pokazuje da nam je stalo do vašeg uspjeha. Hvala, naravno, Allahu, ali hvala i svim onima koji su barem malo doprinijeli tom uspjehu, jer u svačijem uspjehu ima nečiji doprinos - istakao je muftija Dizdarević, te izrazio želju da se stipendisti zajednici zahvale svojim trudom i lijepim ponašanjem.

Preporučio im je da uvijek biraju teži put jer “veliki ljudi su veliki zato što su birali teži način, jer nas teži put više unapređuje”.

Fond za stipendiranje nadarenih i socijalno-ugroženih učenika i studenata pri Medžlisu Islamske zajednice Žepče djeluje od 1999. godine, a tokom 22 godine iz ovog fonda stipendiran je 721 učenik i student, sa ukupnih 395.489,00 KM. Iako se radi o jednom od manjih medžlisa, uspješno stipendira 478 srednjoškolaca i 243 studenta. Stipendije se dodjeljuju prema Pravilniku za stipendiranje učenika i studenata.

Danas uručenim stipendijama ukupan broj korisnika Fonda porastao je na 765 a iznos investiran u znanje na 426.000 KM.

Glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić je naglasio da se sredstva za ovaj Fond prikupljaju najvećim dijelom putem sergija u žepačkim džematima, svakog drugog petka u mjesecu, a dijelom i putem donacija pojedinaca i ustanova.

- Medžlis Islamske zajednice Žepče stipendira učenike i studente koji zadovoljavaju kriterije tokom cijelog svog školovanja, tako da je njih 60 posto stipendirano u kontinuitetu od srednje škole a potom i na fakultetu - kaže Gračić.

Podsjetio je da je 1999. godine, kada je Fond osnovan, stipendirano 7 učenika i 7 studenata.

- Ove godine su stipendije dodijeljene za 19 studenata i 25 učenika srednjih škola. Stipendije će biti isplaćivane kroz četiri rate, a godišnja studentska stipendija iznosi 900 KM dok srednjoškolska iznosi 400KM - naveo je glavni imam Džafer-ef. Gračić.

Od 2014. godine MIZ Žepče dodjeljuje i posebnu stipendiju, dvostrukog iznosa, pod nazivom “Abdulvehab Ilhamija” za studente sa najboljim prosjekom ocjena. Ove godine je uručena studentici Salihi Delić sa prosjekom ocjena 9.42 na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

- Primati stipendiju za jednog studenta znači finansijsku sigurnost i podršku. Ona je dodatni motiv da se uči više i predanije, pogotovo ako se radi o stipendijama za nadarene učenike i studente. Nažalost, još uvijek imamo potrebu i za onim manje veselim kategorijama stipendija, za studente slabijeg imovinskog stanja - kaže studentica Saliha Delić.

Napomenula je da je jako važno nastaviti sa tradicijom stipendiranja jer se pažnja studenata “dijeli na stotinu dijelova, brigu o školarinama, članarinama, smještaju, literature, troškovima kopiranja i sl.”

- Ova stipendija našu pažnju sabire i fokusira na najvažnije, na učenje i kur’ansko “Ikre”. Dodatni momenat ove stipendije je da pojačava naš alarm za moralno djelovanje i moralnu odgovornost - istakla je vrijedna studentica te napomenula da vjeruje da će jednog dana i današnji primaoci biti oni koji sjede s druge strane i daju stipendije.

(S.S./Preporod.info)

p.s. 

Hvala Media centru IZ BiH - "Preporod" i RTV BIR, hvala SMART TV Tešanj, hvala ekipi Radio Žepče, hvala portalu Žepče.ba

Urednik

Email: mizzepce@gmail.com

Telefoni:

  • +387 32 688 002
  • +387 32 881 282
  • +387 61 930 376

Info

Medžlis Islamske zajednice Žepče, ima otvorene račune za finansijsko poslovanje u sljedećim bankama, sa sljedećim brojevima računa:


Raiffeisen banka, br. ž.r. 1610750001590046
ASA banka br. ž.r. 1340500000004077         
Sparkasse banka br. ž.r. 1990510007659166
kontakt telefon; +387 32 688 002 ; fax +387 32 881 282

Urednik

Ovaj sajt je informativnog karaktera i ovdje ćete moći vidjeti i pročitati sve informacije o aktivnostima našeg Medžlisa!
Otvoren je u svrhu pravovremenog i tačnog informisanja svih Žepčaka, širom svijeta.

Za sva pitanja i detaljnije informacije vezane za zajednicu i naš rad, možete se obratiti putem kontakt formulara ili na mail medžlisa mizzepce@gmail.com