SJ Financial II - шаблон joomla Форекс

wrapper

Najnovije

Četvrtog jula 2004.godine obavljena je zajednička Dženaza za sedamdeset šehida Žepča. Prije toga, na godinu dana, šehidi su ekshumirani i prebačeni na identifikaciju u Visoko. Zajedničkoj dženazi prethodile su duge i detaljne pripreme koje su trajale više od šest mjeseci.
Sve poslove oko pripreme za dženazu obavio je odbor za zejdničku dženazu u sastavu:

            1. Mr. Ejub ef. Dautović           - predsjednik, muftija zenički,
            2. Mr. Nedžad Polić                   - premijer ZE-DO kantona,
            3. Husein Smajilović                  - predsjednik Skupštine,
            4. Nurđehan Šahinović              - donačelnik općine Žepče,
            5. Izet ef. Efendić                     - glavni imam,
            6. Nadžida Tabaković                - predsjednik udruženja šehida „Zambak“,
            7. Vedad Šečić                           - načelnik PU Tešanj,
            8. Alma Maglić                             - službenik PTT,
            9. Nazim Bećirović                     - predsjednik BIZ-e žepče.

Na dženazi je bilo prisutno oko 7.000 duša. Dženazi su prisustvovali najviši predstavnici Rijaseta IZ-e na čelu sa reisul-ulemom i najviši predstavnici države na čelu sa predsjednikom Sulejmanom Tihićem. Prisutnima se obratio Seid Muslić, sin šehida Suada, predsjednik Tihić i reisul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić. Dženazu je klanjao reisul-ulema. Tabuti nošeni na rukama uz pratnju jednog imama  krenuli su sa glavnog gradskog trga prema svom konačnom odredištu, Gornjomahalskoj džamiji. Ispraćaj i ukop šehida bio je veličanstven, baš onako kako su to zaslužili. Poslije ukopa, muftija i glavni imami muftiluka zeničkog proučili su kratke sure a muftija travnički proučio je dovu. Poslije dženaze reisul-ulema i predsjednik Tihić primili su porodice šehida u Gornjomahalskoj džamiji. Za organizaciju dženaze i kompletan sadržaj dobili smo najveće ocjene kako od reisul-uleme tako i od predsjednika Tihića. A glavni urednik „Preporoda“, Aziz Kadribegović, koji je inače bio u pratnji reisul-uleme i izvještavao sa ove dženaze u „Preporodu“ od 15. jula 2004.g. napisao je: ”Bila je to do sada najbolje organizirana zajednička dženaza od svih na kojima sam do sada prisustvovao, a njih nije mali broj. Disciplina, više od stotinu imama u džubetima i ahmedijama, desetine redara, ozvučenje, dostojanstvena dženaza, prenošenje ubijenih do kabura na rukama, dijeljenje vode i sokova prisutnima, te na kraju sam ukop sa imamom pored svakog kabura, sve je naprosto bilo dovedeno do najvišeg nivoa i ostavilo izvanredan utisak odnosno postalo obrazac kako bi se trebali ukopavati svi naši šehidi koji su svoje živote dali za vjeru i domovinu. “
Omladina Žepča, momci i djevojke fantastično su odradili svoje redarske poslove. Savršeno su čuvali red i mir i pazili da sve bude dostojanstveno do kraja. Galvni imam odao im je javno priznanje na sljedećoj hutbi.Svi šehidi bili su poredani tog 04.06. na glavnom gradskom trgu u Žepču.Dženazu je klanjalo između 8000 i 9000 duša.Pored svakog tabuta bio je prisutan jedan uniformisani imam koji je svog šehida pratio do krajnjeg odredišta.U prijepodnevnim satima tabute sa šehidima obilazili su i učili im fatihe mnogobrojni građani.Džemat se priprema za klanjanje dženaze.Dženazi su prisustvovali najviši predstavnici Rijaseta IZ BiH na čelu sa reisul-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem, kao i najviši predstavnici države BiH na čelu sa predsjednikom predsjedništva gosp. Sulejmanom Tihićem. Dženazu je predvodio reisul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.Svoj konačni smiraj šehidi su našli u dvorištu Gornjomahalske džamije.Na Dan šehida (2. dana Ramazanskog Bajrama) 2004. god. svi šehidi imali su svoje šehidske nišane.


Gornjomahalska džamija kao turbe žepačkih šehida.

Urednik

Email: mizzepce@gmail.com

Telefoni:

  • +387 32 688 002
  • +387 32 881 282
  • +387 61 930 376

Info

Medžlis Islamske zajednice Žepče, ima otvorene račune za finansijsko poslovanje u sljedećim bankama, sa sljedećim brojevima računa:


Raiffeisen banka, br. ž.r. 1610750001590046
ASA banka br. ž.r. 1340500000004077         
Sparkasse banka br. ž.r. 1990510007659166
kontakt telefon; +387 32 688 002 ; fax +387 32 881 282

Urednik

Ovaj sajt je informativnog karaktera i ovdje ćete moći vidjeti i pročitati sve informacije o aktivnostima našeg Medžlisa!
Otvoren je u svrhu pravovremenog i tačnog informisanja svih Žepčaka, širom svijeta.

Za sva pitanja i detaljnije informacije vezane za zajednicu i naš rad, možete se obratiti putem kontakt formulara ili na mail medžlisa mizzepce@gmail.com